Καθόμουν στο γραφείο μου στις τρεις το πρωί, με τρεις οθόνες αναμμένες και έναν καφέ που είχε κρυώσει εδώ και ώρες. Η γυναίκα μου με κοιτούσε από την πόρτα, κουνώντας το κεφάλι της με εκείνο το βλέμμα που λέει "πάλι τα ίδια". Αλλά αυτή δεν καταλαβαίνει. Δεν είναι σαν εμάς. Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο
vavada, ήξερα ακριβώς τι έκανα. Δεν ήταν τυχαίο πάτημα σε ένα λινκ, δεν ήταν βαρεμάρα ένα βράδυ Σαββάτου. Ήταν υπολογισμός. Καθαρός, κρύος, μαθηματικός υπολογισμός. Είχα διαβάσει κάθε σελίδα κανόνων, είχα μελετήσει τα ποσοστά επιστροφής, είχα κάνει προσομοιώσεις στο excel για εβδομάδες πριν καν βάλω το πρώτο ευρώ.
Οι περισσότεροι βλέπουν το καζίνο σαν διασκέδαση. Εγώ το βλέπω σαν καθημερινή δουλειά. Ξυπνάω στις έξι, κάνω το διάβασμά μου, ελέγχω τις κινήσεις των αγορών, τις αποδόσεις στα αθλητικά, τις τάσεις στα παιχνίδια με ζωντανούς ντίλερ. Το vavada είναι το εργαλείο μου, όπως ο υπολογιστής για έναν προγραμματιστή ή το στηθοσκόπιο για έναν γιατρό. Η πρώτη μου εβδομάδα εκεί ήταν καταστροφική, το παραδέχομαι. Έχασα σχεδόν 2.000 ευρώ γιατί προσπάθησα να παίξω όπως οι αρχάριοι, με το συναίσθημα και την ελπίδα. Αλλά εγώ δεν είμαι αρχάριος. Είμαι επαγγελματίας. Και οι επαγγελματίες μαθαίνουν από τα λάθη τους.
Μετά από εκείνη την εβδομάδα, άλλαξα τα πάντα. Έφτιαξα ένα σύστημα. Διαχωρίζω το bankroll μου σε δέκα ίδια μέρη. Παίζω μόνο σε παιχνίδια όπου το house edge είναι κάτω από 2%. Κρατάω λεπτομερές αρχείο κάθε στοιχήματος. Σταματάω όταν φτάνω στο +15% της αρχικής μου μπάλας. Και πιστέψτε με, δουλεύει. Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι - έβγαζα ίσα ίσα για τον καφέ και το ρεύμα. Αλλά τώρα; Τώρα το vavada μου πληρώνει το ενοίκιο, τα δίδακτρα της κόρης μου, τις οικογενειακές διακοπές. Τον περασμένο μήνα έβγαλα 4.800 ευρώ καθαρά. Όχι με ένα τρελό στοίχημα, όχι με φρουτάκι που έπιασε τζάκποτ. Με υπομονή, πειθαρχία και στρατηγική.
Η πιο έντονη στιγμή ήταν πριν τρεις βδομάδες. Είχα κάνει ένα στοίχημα στο μπλάκτζακ, είχα διπλασιάσει με 11 απέναντι σε 6 του ντίλερ. Όλο το τραπέζι με κοιτούσε σαν τρελό. Και κέρδισα. Όχι γιατί ήμουν τυχερός, αλλά γιατί ήξερα ότι οι πιθανότητες ήταν υπέρ μου. Στο vavada, το σύστημα καταμέτρησης φύλλων δεν δουλεύει λόγω της συνεχούς ανακάτεμα του παπουτσιού, αλλά η βασική στρατηγική του μπλάκτζακ με τη σωστή διαχείριση χρημάτων είναι χρυσός. Το κέρδος εκείνης της νύχτας ήταν 2.300 ευρώ σε 40 λεπτά. Δεν πανηγύρισα. Απλά έκλεισα τον υπολογιστή, σηκώθηκα, έφτιαξα τσάι και σημείωσα τη συναλλαγή στο ημερολόγιό μου. Για μένα είναι δουλειά.
Φυσικά, υπάρχουν και οι κακές μέρες. Μέρες που τα φύλλα δεν πέφτουν όπως τα υπολόγισα, που η ρουλέτα γυρνάει στο 0 τρεις φορές στη σειρά, που η αθλητική ομάδα που διάλεξα χάνει στο 90ό λεπτό από ένα πέναλτι-φάντασμα. Την περασμένη Τρίτη έχασα 1.100 ευρώ. Το στομάχι μου έσφιξε, το πρόσωπό μου έγινε κόκκινο. Αλλά ο επαγγελματίας ξέρει πότε να σταματήσει. Το vavada δεν είναι συναίσθημα, είναι εξίσωση. Είχα χάσει το 10% του μηνιαίου μου κεφαλαίου και απλά σταμάτησα. Όχι επειδή τρόμαξα, αλλά επειδή η στρατηγική μου το απαιτούσε. Ο επόμενος μήνας ήταν ο καλύτερος της χρονιάς. Το καζίνο δεν σε θυμάται, δεν σε αγαπάει, δεν σε μισεί. Είναι απλά ένας αλγόριθμος. Και εγώ έχω μάθει να διαβάζω τον αλγόριθμο καλύτερα από τους προγραμματιστές του.
Πολλοί με ρωτάνε "Δεν φοβάσαι μην τα χάσεις όλα;". Εγώ γελάω. Δεν παίζω ποτέ με λεφτά που χρειάζομαι για να ζήσω. Το bankroll μου είναι ξεχωριστό, αποταμιευμένο μόνο για αυτό. Και το πιο σημαντικό - έχω όρια. Όχι ψυχολογικά, μαθηματικά. Ξέρω ακριβώς πότε να φύγω. Στο vavada, έχω βάλει ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία όρια στα καταστήματα. Δεν τα ξεπερνάω ποτέ. Ακόμα και αν η φόρμουλα λέει ότι η επόμενη μου κίνηση είναι σίγουρη, αν το ημερήσιο όριο έχει κλείσει, σταματάω. Γιατί το παιχνίδι είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ.
Ξέρω ότι ακούγομαι σαν έμπορος χρηματιστηρίου που μιλάει για μετοχές. Αλλά είναι αλήθεια. Το ίδιο το καζίνο είναι μια αγορά, και εγώ είμαι ένας παίκτης που ξέρει τους κανόνες της. Η διαφορά μου με τους υπόλοιπους; Εγώ δεν πανηγυρίζω όταν κερδίζω ούτε απελπίζομαι όταν χάνω. Κοιτάω το excel, κοιτάω τις γραφικές παραστάσεις, σημειώνω τα λάθη μου. Κάθε βράδυ γράφω ένα ημερολόγιο παιχνιδιού. Τι πήγε καλά, τι πήγε στραβά, τι ένιωσα, τι δεν ένιωσα. Γιατί το συναίσθημα είναι ο χειρότερος εχθρός του παίκτη. Και η vavada το ξέρει καλά αυτό. Γι' αυτό έχουν τόσα φωτάκια, τόσους ήχους, τόσες μπόνους προσφορές. Θέλουν να σε βγάλουν από τη λογική σου. Αλλά εγώ είμαι απρόσβλητος πια.
Σήμερα το πρωί σηκώθηκα και είχα +670 ευρώ από τη χθεσινή βάρδια. Δούλεψα τέσσερις ώρες - δύο σε μπλάκτζακ, μία σε ρουλέτα, μία σε πόκερ. Το ωρομίσθιό μου ήταν περίπου 170 ευρώ. Καλύτερα και από δικηγόρο. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να απαντάω σε αφεντικά, δεν έχω προθεσμίες, δεν έχω γραφειοκρατία. Έχω μόνο εμένα, τον υπολογιστή μου και τη στρατηγική μου. Φυσικά, η οικογένειά μου ακόμα δυσκολεύεται να το καταλάβει. Η πεθερά μου νομίζει ότι είμαι τζογαδόρος και θα καταστραφώ. Ο αδερφός μου με πήρε τηλέφωνο την προηγούμενη εβδομάδα και μου είπε "σταμάτα πριν σε φάει το σύστημα". Του γέλασα. Το σύστημα δεν με τρώει εμένα. Εγώ τρώω το σύστημα.
Το μόνο που θα σου πω, αν σκέφτεσαι να μπεις σε αυτόν τον χώρο, είναι να το κάνεις με μυαλό. Να διαβάζεις, να μαθαίνεις, να κάνεις υπολογισμούς. Το vavada δεν είναι φίλος σου, αλλά μπορεί να είναι το εργαλείο σου. Αρκεί να ξέρεις πότε να πατήσεις το κουμπί και πότε να σηκωθείς από την καρέκλα. Και να θυμάσαι: η τύχη είναι για τους αρχάριους. Οι επαγγελματίες φτιάχνουν την τύχη τους. Εγώ την έφτιαξα, με κόπο, με δάκρυα μερικές φορές, με νύχτες αϋπνίας όταν η γκίνια κρατούσε για τρεις μέρες. Αλλά σήμερα είμαι εδώ, με τραπεζικό λογαριασμό που χαμογελάει και ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Γιατί ξέρω ότι αύριο θα ξυπνήσω και θα ξαναπαίξω. Όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Αυτή είναι η δουλειά μου. Και την αγαπάω.